sobota, 2 lipca 2011

Biszkopt kukurydziany z polewą czekoladową

Pyszny, puszysty i miękki, czyli taki jaki biszkopt powinien być :-)

Składniki na małą keksówkę:
- 80 g mąki kukurydzianej,
- 80 g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie to więcej),
- 4 jajka od kur wolnożyjących (najlepiej od "swojego" rolnika),
- killka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego,
- olej do wysmarowania formy (piekłam w silikonowej więc nie używałam ani oleju ani bułki),
- bułka bezglutenowa do wysmarowania formy,
- gorzka czekolada,
- płatki migdałowe.

Wykonanie:
Odzielić białka od żółtek, utrzeć żółtka z cukrem, oddzielnie ubić białka na pianę, do żółtek przesiać mąkę, dodać aromat, wkładać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką formy.
Piec w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, przez 30 miut.

Po wystudzeniu ciasta wyjmujemy je z foremki, jeśli chcemy zrobić polewę rozpuszczamy gorzką czekoladę nad gotującą się wodą i polewamy nią ciasto, na wierzch sypiemy płatki migdałowe.

2 komentarze:

  1. Ale żółciutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To mąka kukurydziana daje ten efekt :-)

    OdpowiedzUsuń