czwartek, 8 listopada 2012

Soczewica z pomidorami

Składniki:

- 2 -3 małe cebule,
- 1 szklanka soczewicy zielonej,
- kilka mrożonych lub z puszki pomidorów,
- olej,
- sól, pieprz, curry, kumin, jarzynka bez glutaminianu, liść laurowy,
- 1 ząbek czosnku lub asafetyda.

Wykonanie:

Szybkie i proste.
Soczewicę moczymy i płuczemy, gotujemy do miękkości, ale tak żeby nie była rozgotowana. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy curry, kumin i liść laurowy, dodajmey cebulę pokrojoną w piórka i przesmażamy do miękkości. Dodajemy do niej ugotowaną soczewicę (może być z resztą wody w której się gotowała), trochę jarzynki, mieszamy. Wrzucamy pomidory i dusimy całość do miękkości pomidorów i wyparowania wody. Na koniec przyprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem lub asafetydą.
Zjadłam ją z podsmażoną brukselką i surówką z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego.



2 komentarze:

  1. mmm, soczewica, pychota! brukselkę muszę kupić, bo jeszcze tej jesieni nie jadłam...
    aż mi wstyd
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Mam sporo soczewicy, czerwonej, zielonej, nawet czarną :D Muszę ją któregoś dnia tak przygotować :)

    OdpowiedzUsuń