Składniki:
- kasza gryczana (ilość uzależniona od ilości jedzących osób),
- ser biały (na 2 porcje kaszy dałam połowę sera typu włoskiego Capri),
- 1 cebula,
- 1 jajko (wiejskie, prawdziwe),
- sól, pieprz,
- olej,
- natka pietruszki też będzie super, ale nie miałam pod ręką.
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę (może być pozostałość z wcześniejszego obiadu, nawet lepiej bo będzie już ostudzona), mieszamy z "rozbełtanym" jakiem, dodajemy podsmażoną drobno pokrojoną cebulę (razem z olejem) i ser biały pokrojony w drobną kostkę lub rozgnieciony widelcem, no i jeśli mamy to posiekaną natkę pietruszki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy w formie do pieczenia do nagrzanego piekarnika (ok 150 stopni) i pieczemy przez ok 15-20 minut). Zjadamy na gorąco.
Kasza pysznie smakuje z kiszonymi warzywami, dodają kaszy ostrości bo jest raczej łągodna.
Pycha! Polecam gorąco!!! Asia z Poznania
OdpowiedzUsuńI adore this wonderful blog! Thank you from a Gluten Free Vegetarian in America (with Polish Heritage!) :-)
OdpowiedzUsuń<3 Tee
hm...może smakować ciekawie, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://my-appetite-for-life.blogspot.com/
Pyszne, odżywcze i wartościowe danie!
OdpowiedzUsuń