niedziela, 31 lipca 2011

Patisony faszerowane

Składniki na 2 osoby:

- 4 niewielkie patisony (średnica 10-12 cm),
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1/3 szklanki amarantusa,
- 15-20 pieczarek,
- 1 por,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- olej.

Wykonanie:

Ugotować razem amarantus i kaszę jaglaną (wcześniej wypłukane) w podwójnej ilości wody (dolewać w razie potrzeby). Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, por w półplasterki. Na oleju podsmażyć por, dodać cebulę a później pieczarki, smażyć dopóki woda z nich nie odparuje, dodać ugotowaną kaszę i amarantus, wymieszać i doprawić.
Nagrzać piekarnik do 150 stopni.
Patisony umyć, odkroić z góry małe kapelusze, wydrążyć patisony łyżeczką, wybierając pestki z środka (wydrążony miąższ wyrzucamy). Do środka włożyć farsz, równo z wysokością patisona, przykryć czapeczką i przypiąć ją wykałaczką.
Ułożyć patisony w formie do pieczenia, polać olejem i zapiekać bez przykrycia w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem).
Są pyszne :-)


6 komentarzy:

  1. jakie ufo :), normalnie takich ,,kosmitów" to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podglądam Twojego bloga "o obiadkach" ;) od dość dawna i jest dla mnie olbrzymią inspiracją! Natomiast ten-bezglutenowy jest spełnieniem moich marzeń, gdyż sama muszę ograniczać gluten, gdzie się tylko da. Dziękuję i czekam na więcej! Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję! Kolejny świetny blog w Twoim wykonaniu :))
    dziekuje za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Diancia, Pinka
    cieszę się że podoba Wam się również ten blog :-)
    Myśle ze powoli będzie się rozwijał :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Długo pieczesz te patisonki? A jak piszesz amarantus, to masz na myśli popping? Pzdr, Grignot

    OdpowiedzUsuń