sobota, 9 lipca 2011

Zapiekanka ryżowa

Składniki (4 porcje)
- ugotowany ryż (200 g suchego),
- ok 1/2 dużego żółtego kabaczka,
- 1 czerwona papryka,
- 2 cebule,
- kawałek żółtego sera,
- sól, pieprz, papryka słodka,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- olej.

Wykonanie:
Kabaczka umyć, zetrzeć na grubej tarce, paprykę pokroić w niewielą kostkę, cebulę w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, dodać paprykę, smażyć razem aż trochę zmięknie, dodać cukinię i razem chwilę smażyć. Wymieszać ryż, podsmażone warzywa, dodać starty na drobnej tarce ser żółty, przyprawy, natkę pietruszki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę włożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika (odkryte) i zapiekać 20-30 minut.
Podawać gorące :-) Bardzo dobrze smakuje z keczupem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz