Proste do zrobienia a bardzo dobre :-)
Składniki (ilość uzależniona od ilości osób):
- duże pieczarki (moja największa miała ok 15 cm),
- sól, pieprz,
- 1 jajko (lub 2 w zależności od ilości pieczarek),
- woda,
- mąka kukurydziana,
- olej.
Wykoannie:
Obieramy i myjemy pieczarki, solimy je delikatnie i pieprzymy. Z jajka, wody i mąki robimy dosyć gęste ciasto (jak gęsta śmietana), solimy je trochę. Rozgrzewamy olej na patelni, na ciepły wkładamy pieczarki zamoczone w cieście, smażymy po kilka minut z każdej strony. Jeśli pieczarki są grube to trzeba je smażyć dłużej, chyba że lubimy surowe pieczarki to nie będzie nam przeszakadzało że nie są dobrze usmażone w środku. Mnie to nie przeszakadza :-)
bardzo ciekawy blog :) dodaje do listy na moim :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń