niedziela, 24 lutego 2013

Placki z dyni

Składniki:
- 1 kg dyni (już obranej),
- ok 1 szklanki mąki gryczanej (u mnie zmielona kasza nie palona),
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, 1 duża łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki cynamonu.
- olej.

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na grubych oczkach, dodać mąkę gryczaną, ziemniaczaną, przyprawy, odstawić na minimum pół godziny, smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przed podaniem odsączyć na papierze ręcznikowym.


4 komentarze:

  1. Ostatni raz jadłam je jakoś na jesień. Trzeba chyba powrócić do ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. whiness, miałam ostatnią wielką dynię i musiałam ją zużyć, powstały placki, zupa dyniowa i jeszcze została :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat rozroiłam ostatnią 15 kg dynię, więc przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre i sprawdzone:) Przepis idealny.

    OdpowiedzUsuń