Składniki:
- 1 kg dyni (już obranej),
- ok 1 szklanki mąki gryczanej (u mnie zmielona kasza nie palona),
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól, 1 duża łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki cynamonu.
- olej.
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na grubych oczkach, dodać mąkę gryczaną, ziemniaczaną, przyprawy, odstawić na minimum pół godziny, smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przed podaniem odsączyć na papierze ręcznikowym.
Ostatni raz jadłam je jakoś na jesień. Trzeba chyba powrócić do ich smaku :)
OdpowiedzUsuńwhiness, miałam ostatnią wielką dynię i musiałam ją zużyć, powstały placki, zupa dyniowa i jeszcze została :-)
OdpowiedzUsuńakurat rozroiłam ostatnią 15 kg dynię, więc przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i sprawdzone:) Przepis idealny.
OdpowiedzUsuń